عنوان : توثیق اسنادتجارتی الکترونیکی بین المللی در نظام ایران و انگلستان
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد بین الملل قشم
توثیق اسنادتجارتی الکترونیکی بین المللی در نظام ایران و انگلستان
استادراهنما:
آقای دکتر میر عباسی
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
فهرست مطالب
چکیده ۶
مقدمه . ۷
فصل اول- کلیات. ۹
مبحث اول- مفهوم و تعریف اسناد الکترونیکی ۹
مبحث دوم- اعتبار اسناد الکترونیکی . ۱۲
مبحث سوم-اعتبار و آثار حقوقی اسناد الکترونیکی در قراردادهای بین المللی ۱۶
مبحث چهارم- امضای دیجیتالی۲۸
فصل دوم-نقش اسناد الکترونیک در نظام ادله اثبات دعوی در ایران. ۳۹
مبحث اول- نحوه به دست آوردن ادله الکترونیکی و میزان و شرایط اعتبار این ادله ها ۳۹
مبحث دوم-شرایط اعتبار ادله (اسناد) الکترونیکی بر اساس نظریه معادل های کارکردی . ۴۱
مبحث سوم- نقش امضاء الکترونیک و زمان و مکان انعقاد قرارداردادهای الکترونیک در ادله اثبات دعوی ۴۵
مبحث چهارم- اثار اسناد الکترونیکی ۴۷
فصل سوم- اسناد الکترونیک در نظام حقوقی انگلیس ۶۲
مبحث اول- سند در حقوق انگلیس ۶۲
مبحث دوم-اسناد و قرار دادهای الکترونیک ۶۳
مبحث سوم- محاسن و معایب اسناد الکترونیکی ۶۸
نتیجه گیری ۸۷
منابع و مأخذ. ۸۹
چکیده
ماده ۱۲۵۸ ق.م اسناد کتبی را به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا بر شمرده و متعاقب آن در ماده ۱۲۸۴ در تعریف سند چنین مقرر داشته است:«سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوا یا دفاع قابل استناد باشد» اگر چه با وضع قانون تجارت الکترونیک ایران مصوب ۱۷/۱۰/۱۳۸۲ تا حدی ابهامات ارزش اثباتی اسناد الکترونیک مرتفع گردیده، لیکن هنوز ارزش اثباتی اسناد الکترونیک در هاله ای از ابهام قرار دارد و همین امر، امکان دادرسی صحیح و عادلانه را با مشکلات عدیده ای مواجه ساخته است.
محور اصلی این تحقیق بحث اسناد الکترونیک در ایران و حقوق انگلیس است علاوه براین نقش کارکردی اسناد الکترونیک در حقوق ایران نیز بحث شده است.
مقدمه
۱-اهمیت مسئله : وقتی اینترنت در پی اتصال بین چند رایانه به عنوان یک پروژه تحقیقاتی به دنیا آمد کمتر کسی فکر می کرد که این نور رسیده خارق العاده در قالب جغرافیای مجازی، مرزها و ارتباطات را مفهوم جدیدی ببخشد و فناوری اطلاعات و ارتباطات و در مصداق بارز آن اینترنت ، در رأس همه رسانه های همگانی و ارتباطی، جهان را از طریق بازوان فیبریو موجی خود چنان فشرده کند که دیگر عموم مردم جهان،خود را از اهالی یک دهکده بدانند. اینک استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در امور سیاسی، نظامی ، اجتماعی ،اداری، تجاری،امور بانکی و سایر خدمات ،گسترش روز افزونی داشته و دارد . در تجارت بین الملل نیز استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ،یک روال معقول پرکارکرد و تأثیر گذار است.
ابزارهای نوین فناوری، ارتباطات الکترونیکی را در فضای سایبر ایجاد،انتقال،پردازش و ذخیره می کنندو اطلاع رسانی با مراجعه به سامانه های مرکزی این ابزار میسر می شود،بی آنکه از سند به مفهوم سنتی خود استفاده شود. بنابراین اشخاص برای پیگیری امور و اثبات ادعای خود باید به اسناد الکترونیکی صادره از سوی این ابزار اعتماد کنند.
اسناد در حقوق سنتی ایران و عموماً کشورهای دیگر، نوشته ای است قابل دفاع و استناد . حال آنکه اسناد الکترونیکی به دلیل ماهیت مجازی فضای سایبر از ارکان لازمه برای یک سند شامل انتساب به صادر کننده، امضاء و تمامیت، بی بهره و فاقد عناصر«نوشته بودن» و«قابل دفاع و استناد بودن» می باشند.
الزام دنیای مدرن در بکارگیری ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات،لاجرم کشوها را متقاعدساخت تا باتدبیرهای مطمئن فنی وایجاد زیر ساختهای قانونی جامه ارکان اسناد سنتی را به تن اسناد الکترونیکی بیارایند. تدبیرهای فنی با ایجاد الگوریتمهای رمزنگاری به ویژه رمزنگاری متقارن تحت زیر ساخت کلید عمومی، گامی استوار در اعتماد سازی فنی در فضای سایبر بود. تدوین و تصویب قوانین و مقررات متفاوت در کشورهای توسعه یافته،کمیسیون حقوق تجارت بین الملل سازمان ملل متحد را نیز بر آن داشت تا با تدوین قوانینی نمونه،قوانین کشورها را در زمینه ارتباطات الکترونیکی به هم نزدیک نماید. از این رو با تلاش کارگروه های آنسیترال قانون نمونه تجارت الکترونیکی،در ۱۶ دسامبر ۱۹۹۶ تصویب شد و در سال ۱۹۹۸ مرتبط با امضای الکترونیکی و دستور العمل اروپایی ۸ می ۲۰۰۰ و قانون فرانسه ۱۳ مارس ۲۰۰۰ راجع به امضای الکترونیکی تدوین شد.
۲ – سوال اصلی و فرعی :
- در ارتباط با تحقیق سوالی که مطرح می شود این است که حدود اعتبار اقسام مختلف اسناد الکترونیکی تا چه میزان است؟
- سند در حقوق انگلیس به چه نحوی تعریف شده است؟
- امضای الکترونیک چیست؟