گرایش : خصوصی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد نراق
پایان نامه جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد ( M.A )
گرایش : حقوق خصوصی
عنوان :
بررسی وضعیت حقوقی داوری اجباری در واگذاری سهام شرکتهای دولتی
استاد راهنما:
دکتر جمشید شریفیان
استاد مشاور:
دکترسیدمهدی جلالی
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده ۱
مقدمه. ۲
بیان مسأله. ۵
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق ۹
مرور ادبیات تحقیق ۱۰
سوال اصلی ۱۰
سؤالات فرعی ۱۰
فرضیه اصلی ۱۰
فرضیه های فرعی ۱۱
روش تحقیق ۱۱
روش گردآوری اطلاعات. ۱۲
سازمان دهی تحقیق ۱۲
فصل اول کلیات ۱۳
۱-۱ مفاهیم. ۱۴
۱-۲ روشهای حل و فصل اختلافات. ۱۷
۱-۲-۱ قضاوت دولتی ۱۸
۱-۲-۲سازش. ۱۹
۱-۲-۳ داوری ۲۲
۱-۲-۳-۱آیین داوری ۲۵
۱-۲-۳-۲ علل رجوع به داوری ۲۸
۱-۲-۳-۳ مشخصات داوری ۲۹
فصل دوم نظارت قانونی بر فعالیت شرکتهای دولتی و واگذاری آنها ۳۴
۲-۱ نظارت قانونی بر فعالیت شرکت های دولتی و واگذاری آن ها ۳۵
۲-۲- شرکت دولتی ۳۶
۲-۳ دستگاههای نظارتکننده بر شرکتهای دولتی ۳۷
۲-۳-۱ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور. ۳۸
۲-۳-۲ وزارت امور اقتصادی و دارایی ۴۴
۲-۳-۳ بازرس (حسابرس) شرکتهای دولتی ۴۷
۲-۳-۴ دیوان محاسبات کشور. ۴۹
۲-۳-۵ سازمان بازرسی کل کشور. ۵۱
۲-۳-۶ دیوان عدالت اداری ۵۴
۲-۴ دستگاهها و نهادهای نظارتکننده بر فرآیند واگذاری سهام شرکتهای دولتی ۵۵
۲-۴-۱ هیأت عالی واگذاری ۵۶
۲-۴-۲ هیأت داوری ۵۶
۲-۴-۳ سازمان خصوصی سازی ۵۷
۲-۴-۴ سایر مراکز نظارتی ۵۸
فصل سوم واگذاری سهام و مدیریت شرکتهای دولتی و داوری اجباری ۶۰
مقدمه. ۶۱
۳-۱ بسترسازی برای رشد سریع اقتصادی، مواد قانونی، واگذاری سهام دولتی و داوری آنها ۶۱
۳-۲ برقراری انضباط مالی ۶۳
۳-۳ هیأت واگذاری ۸۴
۳-۴ تولد داوری اجباری یا مرحله ای از دادرسی ۹۲
۳-۴-۱ کلیاتی پیرامون سابقه داوری الزامی در ایران. ۹۳
۳-۴-۲ صلاحیت هیات داوری و شورای حل اختلاف. ۹۶
۳-۴-۲-۱ صلاحیت هیات داوری ۹۶
۳-۴-۲-۲ صلاحیت شورای حل اختلاف. ۹۹
۳-۴-۲-۳ تشکیلات هیات داوری و شورای حل اختلاف. ۱۰۱
نتیجه گیری ۱۰۶
پیشنهادات. ۱۰۷
منابع. ۱۰۸
چکیده به زبان لاتین ۱۱۰
چکیده
بهدلیل نقش و جایگاه تاثیرگذار شرکتهای دولتی در اقتصاد کشور، کنترل و نظارت بر شرکتهای مزبور بحث مهم و اساسی بوده و قانونگذار نیز به دلیل اهمیت آن، در قوانین مختلف این موضوع را مدنظر داشته است. از سوی دیگر، به خاطر پیچیدگیهای موجود در فرآیند واگذاری سهام شرکتهای دولتی و وابسته به دولت، ضرورت دارد نهادهای نظارتی ویژهای بر برنامه خصوصیسازی کشور نظارت کند.
بطور کلی داوری نهادی اختیاری، خصوصی و رسمی میباشد که طرفین اختلاف با انتخاب یک یا چند داور از طریق قرارداداختلاف ان ها داوری حل و فصل میشود و مطابق ماده ۴۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی کلیه اشخاص که اهلیت اقامه دعوا دارند میتوانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را در هر مرحلهای از رسیدگی به داوری ارجاع دهند اما با تصویب قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران مورخه ۱۳۷۹ شاهد تاسیس نهاد داوری دولتی اجباری یا الزامی هستیم. این پایان نامه در پاسخ به مسئله اصلی مبنی بر این که وضعیت حقوقی هیئت داوری اجباری در واگذاری سهام شرکت های دولتی چگونه می باشد؟ به این فرضیه است که وضعیت حقوقی هیئت داوری اجباری در واگذاری سهام شرکت های دولتی مبتنی بر قرار داد تنظیمی و آئین نامه اجرائی است.
در قوانین موجود، دستگاههای مختلفی وظایف نظارتی را به عهده دارند که با آشنایی کامل از قوانین مربوط و شناخت دستگاههای مزبور میتوان در راستای بهبود نظارت و افزایش تاثیرگذاری چنین دستگاههای اقدام کرد.
کلید واژه :
داوری ، واگذاری ، اجباری ، سهام ، شرکت دولتی
مقدمه
شرکتهای دولتی با توجه به حجم بالای دارایی، نقدینگی و کارکنان، بخش مهمی از اقتصاد کشور را در بر میگیرند و به طور مسلم ساماندهی آنها میتواند گام مهمی در جهت ساماندهی اقتصادی کشور باشد. بهرغم تصویب برنامههای متعدد اقتصادی و تصریح به کوچکسازی بخش دولتی و خصوصیسازی شرکتهای دولتی در برنامههای اخیر توسعه کشور، گسترش شرکتهای دولتی طی دهههای اخیر باعث افزایش حجم دولت و محدود شدن فضای رقابتی برای بخشخصوصی شده و امکان توسعه بخش غیردولتی و استقرار عدالت اجتماعی را دشوار کرده است.
بهدلیل نقش و جایگاه تاثیرگذار شرکتهای دولتی در اقتصاد کشور، کنترل و نظارت بر شرکتهای مزبور بحث مهم و اساسی بوده و قانونگذار نیز به دلیل اهمیت آن، در قوانین مختلف این موضوع را مدنظر داشته است. از سوی دیگر، به خاطر پیچیدگیهای موجود در فرآیند واگذای سهام شرکتهای دولتی و وابسته به دولت، ضرورت دارد نهادهای نظارتی ویژهای بر برنامه خصوصیسازی کشور نظارت کند.
در قوانین موجود، دستگاههای مختلفی وظایف نظارتی را به عهده دارند که با آشنایی کامل از قوانین مربوط و شناخت دستگاههای مزبور میتوان در راستای بهبود نظارت و افزایش تاثیرگذاری چنین دستگاههای اقدام کرد. در این گزارش ضمن ارائه تعریف قانونی شرکت دولتی، مبانی قانونی دستگاههای نظارتی نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
برای ورود به بحث ابتدا لازم است موضوع مورد بررسی بهطور کامل شناسایی و ماهیت حقوقی آن تبیین شود. مهمترین تعریف شرکت دولتی که استنادپذیری دارد و در حال حاضر ملاک عمل است، ماده۴ قانون محاسبات عمومی کشور مصوب سال ۱۳۶۶ است. مطابق این ماده قانونی، شرکت دولتی واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانون به صورت شرکت ایجاد یا مصادره شده و بهعنوان شرکت دولتی شناخته شده و بیش از ۵۰ درصد سرمایه آن متعلق به دولت باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایهگذاری شرکتهای دولتی ایجاد شود، تا زمانی که بیش از ۵۰ درصد سهام آن متعلق به شرکتهای دولتی است، شرکت دولتی تلقی میشود. البته در این قانون شرکتهای زیرمجموعه بانکها، موسسههای اعتباری و شرکتهای بیمه، مستثنا شدهاند.
باید به این نکته توجه کرد که موسسه دولتی مطابق ماده ۳ قانون محاسبات و موسسهها و نهادهای عمومی غیردولتی به استناد ماده ۵ قانون یادشده، دارای تعریفهای جداگانه بوده و بهطور کامل از شرکتهای دولتی متمایز شدهاند.
بند ۱۱ ماده ۱ قانون برنامه و بودجه کشور (مصوب سال ۱۳۵۱)، شرکت دولتی را بهعنوان یکی از مصداقهای دستگاه اجرایی بیان کرده است. بنابراین هرجا قانونگذار به دستگاه اجرایی اشاره میکند، شرکت دولتی را نیز شامل میشود.
از سوی دیگر، با توجه به ماده ۲۰ قانون تجارت (مصوب ۱۳۱۱/۲/۱۳)، شرکتهای تجارتی به ۷ دسته تقسیم میشوند؛ شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط سهامی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف. بنابراین هر شرکت تنها در قالب یکی از انواع یادشده قرار میگیرد و در خارج از این انواع، سازمانی بهعنوان شرکت از نظر قانون تجارت اعتبار قانونی ندارد.
همچنین اصل ۴۴ قانون اساسی، نظام اقتصادی جمهوری اسلامیایران را بر پایه سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی تعریف میکند و بخش دولتی را شامل تمام صنایع بزرگ، صنایع مادر، بازرگانی خارجی، بانکداری، بیمه، تامین نیرو، سدها و شبکههای بزرگ آبرسانی، رادیو و تلویزیون، پست و تلگراف و تلفن، هواپیمایی، کشتیرانی، راه و راهآهن بیان کرده است.
هرچند در اصل مزبور از لفظ شرکت دولتی استفاده نشده است، اما تمام فعالیتهای ذکرشده در این اصل از مصداقهای فعالیت شرکتهای دولتی در ایران است. بهرغم اینکه محدوده تعریفشده در این اصل بسیار وسیع است، اما در حال حاضر حیطه فعالیت شرکتهای دولتی در ایران بسیار گستردهتر از چارچوب مورد اشاره است بهطوری که میتوان محدوده مزبور را حداقل فعالیت شرکتهای دولتی در ایران قلمداد کرد.
با تصویب قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۷/۱/۱۳۷۹ , شاهد تاسیس و تولد دوباره نهاد داوری اجباری یا الزامی هستیم هیات داوری و شورای حل اختلاف را از این پس باید دو مرجع شبه قضایی دانست که در صورت شکل گیری و اجرا در روند دادرسی تاثیر قابل توجهی بر جای خواهند گذاشت در واقع باید از آن دو به لحاظ مداخله دولت و اینکه اقتدار خود را از دولت و نه صرف قرارداد خصوصی بدست آورده اند. نسبت به وظایف محوله, به عنوان مرحله ای از دادرسی یا رسیدگی اجباری یاد نمود.
بیان مسأله
طرح مسأله خصوصی سازی در دهه ۱۹۷۰، تقریبا هم زمان با هجوم نظری و عملی به دولت رفاه و آشکار شدن ناکارایی دولت در هدایت اقتصاد صورت گرفت و از آن پس، خصوصی سازی به عنوان سیاستی موثر برای افزایش کارآمدی اقتصاد ملی در اغلب کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه مطرح شده است. به ویژه از اواسط دهه ۱۹۸۰ به دنبال رواج روز افزون خصوصی سازی، تغییرات زیادی در الگوهای مرسوم مالکیت و کنترل ایجاد شد که انگلیس، نیوزیلند و ژاپن همراه با بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین در خط مقدم این تغییر قرار داشتند. در واقع خصوصی سازی یکی از اجزای برنامه های تعدیل اقتصادی است. برنامه های تعدیل اقتصادی را می توان در ۴ بخش آزادسازی، حذف مقررات زائد، تثبیت و نهایتا خصوصی سازی طبقه بندی کرد که مورد اخیر بیشتر در سال های اخیر مورد توجه کشورها قرار گرفته است. سیاست خصوصی سازی بر این پایه استوار است که طبق شواهد آشکار، شرکت های تحت مالکیت و مدیریت دولتی نسبت به شرکت های مشابه خصوصی، کارایی کمتری دارند.
از خصوصی سازی تعاریف متعددی ارائه شده است اما به طور کلی می توان گفت “خصوصی سازی عبارت است از تغییر تعادل میان حکومت و بازار درحیات اقتصادی یک کشور به نفع بازار،که از طریق انتقال مالکیت یا کنترل دارایی ها یا خدمات از بخش عمومی به بخش خصوصی تحقق می پذیرد.” در واقع حوزه فعالیت های دولت در نتیجه خصوصی سازی کاهش می یابد و نقش دولت محدود به نقش مدیریتی و نظارتی می شود. هر چند کاستی های بازار نشان داده است که حضور دولت در برخی عرصه ها کماکان ضروری است.
اما نکته مهمی که در رابطه با خصوصی سازی باید مدنظر قرار داد این است که خصوصی سازی صرفا به مفهوم واگذاری سهام شرکتهای دولتی به بخش غیر دولتی نیست، بلکه به مفهوم تغییر بنیادین کارکرد نهادهای دولت و بازار در جامعه است. به عبارت دیگر، خصوصی سازی مهمترین و در عین حال دشوارترین بخش سیاستهای تعدیل ساختاری است که اجرای موفقیت آمیز آن، ساختار و نظام مالکیت و مناسبات اجتماعی تولید را دگرگون خواهد کرد. خصوصی سازی همراه با انتقال مدیریت، در کنار سایر سیاست های تعدیل ساختار، گذار به اقتصاد مبتنی بر بازار و شکل گیری بخش خصوصی رقابتی و مستقل از دولت را امکان پذیر می سازد. چنین تغییری در کارکرد نهادهای جامعه نیاز به مجموعه ای از شرایط، زمینه ها و نهادهای ویژه دارد که تحقق خصوصی سازی منوط به آنها است. بنابراین خصوصی سازی، صرفا به معنای کاهش میزان مالکیت دولت نیست بلکه به معنای تغییر نظام مالکیت و مناسبات اجتماعی تولید است.
بی تردید یکی از چالش های اساسی اقتصاد ایران خصوصی سازی است. امری که از اهداف اصلی برنامه های توسعه کشور بوده و در برنامه های اقتصادی هم به کرات صحبت آن به میان آمده است.
بحث خصوصی سازی، پس از انقلاب، به طور مشخص با نخستین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، در سال ۱۳۶۸ شروع شد. تبصره ۳۲ قانون برنامه اول توسعه اولین نقطه اتکای قانونی سیاست خصوصی سازی در ایران بوده است. به طور کلی می توان گفت تا قبل از تصویب قانون برنامه سوم توسعه، یعنی در دهه ۷۰، واگذاری شرکت های دولتی به موجب قوانین و مقررات پراکنده و غیر منسجم صورت می گرفت. سیاست خصوصی سازی به طور جدی از دهه ۸۰ و با برنامه سوم توسعه( مصوب۱۷/۱/۱۳۷۹) آغاز گشت. در واقع در سال ۱۳۸۰ مقررات و قالب های جدیدی برای خصوصی سازی تدوین شد و فصل سوم قانون برنامه سوم توسعه با عنوان “واگذاری سهام و مدیریت شرکت های دولتی “، به امر خصوصی سازی اختصاص یافت.
مهم ترین مقرره قانون برنامه سوم توسعه[۱] در زمینه خصوصی سازی، ساماندهی شرکت های دولتی و واگذاری سهام آنها (البته در چارچوب اصل ۴۴ قانون اساسی) است. البته قانون برنامه سوم توسعه نکات مبهم فراوانی داشت و در عمل نیز شرکت های دولتی در اجرای این قانون با مشکلات اجرایی متعدد مواجه شدند.
در مرحله بعد برنامه چهارم توسعه در تاریخ ۱۱/۶/۱۳۸۳ تصویب شد. یکی از اهداف ذکر شده برای این برنامه “تداوم برنامه خصوصی سازی و توانمند سازی بخش غیر دولتی” است. در این قانون مواد مربوط به خصوصی سازی در قانون برنامه سوم تنفیذ شده و برخی مسائل به طور جزئی تر تشریح شده است.
[۱] – به نظر می رسد برای قانونگذار امر واگذاری بسیار مهم بوده است زیرا در ماده ۲۴ قانون برنامه سوم توسعه آورده است: دولت مکلف است مسئولیت مدنی محکومیت جزایی مالی و قابل خرید محکومیت به جبران ضرر و زیان ناشی از جرم و هر محکومیت قابل خرید دیگر مسئولان و مجریان امر واگذاری را در قبال خطاهای غیر عمدی آنان به مناسبت واگذاری چه به عنوان مسئولیت جمعی و چه به عنوان مسئولیت انفرادی به هزینه خود به گونه ای بیمه کند که بیمه گر کلیه هزینه ها و مخارجی را که هریک از مسئولان مجریان امر واگذاری تحت هریک ازعناوین موصوف فوق ملزم به پرداخت آن می شوند بپردازند. در حالی که می دانیم مطابق اصل ۴۴ قانون اساسی بیمه بخشی دولتی است یعنی در واقع برای جبران خسرات وارده از سوی مامورین, دولت خود جبران آن را به عهده می گیرد؟
مان