دانشکده حقوق وعلوم سیاسی
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده و استاد راهنما در سایت درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
چکیده
استان کردستان یکی از معدوداستان های مرزی است که بعلت موقعیت خاص جغرافیایی و وجود مشکلات اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در پدیده قاچاق مشروبات الکلی دارد. با این حال نظام حقوقی کشورمان در این مورد چندان پیشگام نبوده است. به دلیل خلاء زیاد نظام حقوقی کشورمان در مورد قاچاق مشروبات الکلی، در خصوص تبیین جرمشناختی این جرم، بایستی برخی از نظریات جرمشناختی را قابل اعمال بر آن دانست یا از هر نظریه یا برخی از آن ها، عناصری را قابل اعمال بر جرم قاچاق مشروبات الکلی قلمداد کرد. با بررسیهای انجام گرفته در نوشتار حاضر، درمییابیم که قاچاق مشروبات الکلی در استان کردستان پدیدهای چندوجهی بوده و ناشی از عوامل متعددی است. اولاً هرچه احساس آنومی اجتماعی مردم در کردستان افزایش یابد، قاچاق مشروبات الکلی نیز بیشتر خواهد شد. دوماً، هر چه میزان درآمد افراد بیشتر باشد، میزان گرایش به قاچاق مشروبات الکلی کاهش مییابد. سوماً، با متأهل شدن افراد، میزان گرایش به قاچاق مشروبات الکلی کاهش مییابد. چهارماً، به موازات افزایش سطح تحصیلات افراد، میزان ارتکاب قاچاق مشروبات الکلی کاهش مییابد و دست آخر اینکه، از میان فرضیات تأیید شده که اتفاقاً از عدد معنادار قابل توجهی برخوردار است، عوامل سیاسی میباشد. عوامل سیاسی شامل مواردی از قبیل نزدیک بودن روستاهای مرزی به نقطه صفر مرزی، حضور نیروهای دول متخاصم بیگانه در همجواری کشور و وجود گروهکهای معاند در منطقه بر قاچاق مشروبات الکلی در کردستان تاثیرگذار بودهاند.
کلیدواژگان: قاچاق، مشروبات الکلی، استان کردستان، بررسی جرمشناختی.
فهرست مطالب
الف. ۴
الف-دربعد فرهنگی: ۱۱
ب-دربعد اقتصادی: ۱۱
ج-دربعدامنیتی : ۱۲
بخش نخست: ۱۴
تحلیل جرم قاچاق مشروبات الکلی در پرتو نظریات جرم شناختی ۱۴
مقدمه. Error! Bookmark not defined.
تبیین مفهومی، تاریخی و جغرافیایی قاچاق مشروبات الکلی ۱۹
گفتار نخست:مفهومشناسی قاچاق مشروبات الکلی ۲۰
گفتار دوم:تاریخچه قاچاق کالا. ۲۲
گفتار سوم: اهمیت توجه به مقوله قاچاق مشروبات الکلی ۲۴
گفتار چهارم: ابعاد سیاسی، اجتماعی و جغرافیایی استان کردستان. ۲۶
فصل دوم: ۲۹
تحلیل قاچاق مشروبات الکلی در پرتوی نظریه های جرم شناختی ۲۹
گفتار نخست: نظریات زیست شناختی جرم. ۳۳
گفتار دوم: نظریات روان شناختی جرم. ۳۴
الف: نظریه حرص و طمع. ۳۵
گفتار سوم: نظریات جامعه شناختی جرم. ۳۸
گفتار چهارم: نظریه های مبتنی بر واکنش اجتماعی علیه جرم. ۴۳
گفتار پنجم: نظریات ترکیبی جرم. ۴۷
نتیجهگیری ۵۱
بخش دوم: ۵۲
بررسی عوامل مؤثر بر قاچاق مشروبات الکلی در استان کردستان (یافتهها و نتایج پژوهش) ۵۲
مقدمه: ۵۳
فصل نخست: ۵۴
مدل نظری، فرضیهها و روش تحقیق ۵۴
گفتار نخست: مدل نظری تحقیق ۵۵
گفتار دوم: فرضیههای تحقیق ۵۶
گفتار سوم: روش تحقیق ۵۷
فصل دوم: ۵۸
مؤلفههای حاکم بر مطالعهی میدانی موضوع و یافتهها ۵۸
گفتار نخست: شیوه جمع آوری دادهها ۵۹
گفتار دوم: جامعه آماری و حجم نمونه. ۵۹
گفتار سوم: تکنیک تجزیه و تحلیل اطلاعات ۵۹
گفتار چهارم: تعریف عملیاتی متغیرها ۶۱
گفتار پنجم: یافتههای تحقیق ۶۶
ب-کتابها ۹۶
پیوستها ۹۸
الف) اطلاعات مربوط به مشخصات فردی پاسخگویان. ۹۹
ب) سئوالات نظرسنجی ۱۰۲
چ) انگیزش وتمایل به قاچاق ۱۰۵
سایر سؤالات: ۱۰۷
پیشگفتار
کشورها با توجه به مبانی ارزشی و اعتقادی و همچنین با عنایت به مؤلفههای اقتصادی و اجتماعی خود، رویکردهای متفاوتی نسبت به الکل و مشروبات الکلی دارند به گونهای که در اغلب کشورهای با نظام فرهنگی و حقوقی غیر اسلامی به مشروبات الکلی به عنوان منشأ بزهکاری مینگرند درحالی که در کشورهای اسلامی چون جمهوری اسلامی ایران، داشتن و مصرف مشروبات الکلی خود به عنوان جرم، جرمانگاری شده است.[۱] مسلماً به تبع این مسأله، قاچاق مشروبات الکلی نیز به عنوان یکی از کالاهای ممنوع در داخل ایران جرم انگاری شده است.[۲] با این حال و مطابق نظر بسیاری جرم شناسان غربی همچون لمبروزو، دوربان و .، مصرف مشروبات الکلی در هر کشوری منشأ ارتکاب جرم است.[۳] افزون بر این، مصرف مشروبات الکلی در تمامی کشورها، خطراتی از قبیل تصادفات رانندگی، بیماریهای صعب العلاج، سلب آسایش و آرامش عمومی و برهم خوردن امنیت، آنومی اجتماعی و . را در بر دارد.[۴] همگی نیز به این مسأله واقف هستیم که تا زمانی که تولید مشروبات الکلی نباشد، مصرف مشروبات الکلی نیز موضوعیت نخواهد یافت. از آنجا که در کشورمان، به دلیل ممنوعیتهای قانونی مذکور و ممنوعیتهای شرعی امکان تولید انبوه مشروبات الکلی وجود ندارد لذا باید در خصوص کشورهایی چون ایران برخلاف کشورهای غربی، قاچاق مشروبات الکلی را علت اصلی تمامی عواقب وخیم فوقالذکر دانست و نه تولید آن را.
بنابراین، موضوع قاچاق مشروبات الکلی در این راستا و به طور دقیقتر، بررسی و تبیین علل جرم شناختی آن، عوامل مؤثر بر ارتکاب آن از دیدگاه مردم، راهکاریهای حقوقی مقابله با آن و مواردی از این دست اهمیت بسیار دارند. شایان ذکر است که علیرغم توجه بسیار نظام اجتماعی و افکار عمومی به مسألهی قاچاق مشروبات الکلی و پیامدهای آن، نظام حقوقی کشورمان عنایت شایستهای به این موضوع نداشته و همانطور قبلاً ذکر شد صرفاً به جرمانگاری و تعیین مجازات برای آن اکتفا کرده[۵] و ذکری از مؤلفهها و عناصر آن، تعریف آن و . به میان نیاورده است.
جرم انگاری تولید و مصرف مشروبات الکلی، هرچند تولید مشروبات الکلی را در داخل کشور محدودنموده است، اما ورود انواع مشروبات الکلی خارجی، بداخل کشور از مجاری مختلف اعم از مرزهای زمینی و دریایی را موجب شده است. در این بین، استان کردستان یکی از معدود استان های مرزی است که بعلت موقعیت خاص جغرافیایی و وجود مشکلات، اقتصادی و اجتماعی ناشی از هشت سال جنگ تحمیلی، که نتیجه آن بیکاری بیش ۱۵۰ هزار نفر علیرغم وجود صدها میلیون تن ذخایر معدنی، چندین میلیارد متر مکعب آب شیرین و بیش از یک میلیون هکتار خاک حاصلخیز در استان، شاهد ضعف اقتصادی و بنیه ضعیف مالی مردم کردستان هستیم، ازسوی دیگر سیاست های تفرقه افکنانه دول استکباری در منطقه باهدف تضعیف انقلاب اسلامی، امنیت وآسایش عمومی و فردی مردم را در اغلب موارد با مشکل مواجه نموده است، نتیجه آنکه وضعیت خاص جغرافیایی و ژئوپلتیکی منطقه و مشکلات اقتصادی و اجتماعی استان و سیاست های خصمانه دول استکباری باعث فعال شدن باندهای قاچاق مشروبات الکلی به صورت سازمان یافته بداخل کشور گردیده است. ثمره این تجارت سیاه ایجاد مشاغل کاذب برای افرادبومی، افزایش سطح جرائم و بزهکاری در استان باعث افزایش پرونده های قضایی گردیده، بنحویکه درصد بالایی از پرونده های محاکم کردستان را قاچاقچیان مشروبات الکلی به خود اختصاص داده اند. شکی نیست با توجه به اینکه بازار مصرف مشروبات الکلی وارداتی تقریبا سراسر کشورمی باشد، لذا بررسی علل وعوامل این جرم دراستان کردستان ضروری بنظر می رسد.
به همین دلیل است که مبادرت به نگارش حاضر کردهایم تا بتوانیم با بهرهگیری از مطالعات کتابخانهای ناظر بر تبیین جرم شناختی قاچاق مشروبات الکلی و مطالعات و بررسیهای میدانی، به علل اصلی ارتکاب این جرم در استان کردستان پی برده و در این راستا و با هدف پر کردن خلاء مذکور در حد بضاعت علمی نوشتار پیش رو، راهکارهایی پیشنهاد گردد. برای نیل به هدف مذکور، این پژوهش را با دو بخش دنبال خواهیم کرد. در بخش نخست چنانکه ذکر شد، به بررسی نظریات جرم شناختی و تحلیل و ارتباط آن ها با جرم قاچاق مشروبات الکلی اشاره خواهیم نمود و در بخش دوم نیز با رویکرد و روش مطالعه میدانی علل اصلی ارتکاب این جرم در استان کردستان را مورد مطالعه قرار میدهیم
الف:بیان مساله:
در دین مقدس اسلام، مصرف مشروبات الکلی به شدت منع شده و خداوند در قرآن کریمدرآیات ۲۱۹ سورۀ بقره، ۹۰ و ۹۱ سورۀ مائده و۴۳ سورۀنساء آن را به صراحتاً حرام کرده و از گناهان کبیره شمرده است ،حتی دربسیاری از جوامع غیر دینی بعلت عوارض زیانبار فردی واجتماعی ناشی از آن، تولید و مصرف نوشیدنی های الکلی با محدودیت های قانونی صورت می گیرد، بعد ازانقلاب اسلامی قانونگذار باتاسی از احکام اسلامی مجازات های سختگیرانه ای را برای تولید وفروش ومصرف مشروبا ت الکلی درنظر گرفته ،که این امرهرچند تولید مشروبات الکلی رادرداخل کشورمحدودنموده است ،اما ورود انواع مشروبات الکلی خارجی ،بداخل کشورازمجاریهای مختلف اعم از مرزهای زمینی ودریایی صورت می گیرد،دراین بین استان کردستان یکی ازمعدود استانهای مرزی است که بعلت موقعیت
خاص جغرافیایی(همجواری با کردستان عراق) ووجود مشکلات ،اقتصادی ،واجتماعی ناشی ازهشت سال جنگ تحمیلی، که نتیجه آن بیکاری بیش ۱۵۰هزارنفر بیکار(غیر ازبیکاران فصلی) علی رغم وجود صدها میلیون تن ذخایر معدنی، چندین میلیارد متر مکعب آب شیرین ،و بیش از یک میلیون هکتار خاک حاصلخیز در استان شاهد ضعف اقتصادی و بنیه ضعیف مالی مردم کردستان هستیم ،ازسویدیگرسیاستهای تفرقه افکنانه دول استکباری درمنطقه(حمایت ازگروهکهای مسلح ،معاند نظام –گروهک کومله– گروهک پژاک–گروهک منافقین)باهدف تضعیف انقلاب اسلامی ،امنیت وآسایش عمومی وفردی مردم رادراغلب موارد با مشکل مواجه نموده است،نتیجه آنکه وضعیت خاص جغرافیایی وژئوپلتیکی منطقه،ومشکلات اقتصادی واجتماعی استان وسیاستهای خصمانه دول استکباری باعث فعال شدن باندهای قاچاق مشروبات الکلی به صورت سازماندهی یافته بداخل کشور گردیده است،ثمره این تجارت سیاه ایجاد مشاغل کاذب برای افرادبومی، افزایش سطح جرائم وبزهکاریدراستان باعث افزایش پرونده های قضایی گردیده بنحویکه درصد بالایی از پرونده های محاکم کردستان را قاچاقچیان مشروبات الکلی به خود اختصاص داده اند،شکی نیست با توجه به اینکه بازارمصرف مشروبات الکلی وارداتی تقریبا سراسر کشورمی باشد، لذا بررسی علل وعوامل این جرم دراستان کردستان ضروری بنظر می رسد.
۲-سئوالات وفرضیه ها
الف :سئوال اصلی:
ازلحاظ جرم شناختی علل وعوامل اصلی وتاثیر گذار برفرآیند قاچاق مشروبات الکلی دراستان کردستان کدامند؟
ب:سئوالات فرعی:
۱-چه عوامل خارجی (سیاسی خارج از مرزها) برقاچاق مشروبات الکلی دراستان کردستان تاثیر گذار است؟
۲-کدام دسته از عوامل اجتماعی غیر اقتصادی ازقبیل ضعف فرهنگی ،پیشینه بزهکاری قاچاقچیان ومحیط های خانوادگی بزه پرور درارتکاب قاچاق مشروبات الکلی مؤثر است؟
[۱]مواد ۲۶۴ تا ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی، کتاب حدود مصوب ۱۳۹۲.