از طرفی نیاز به داوطلبان در کشورهای در حال رشد محسوس تر است و خدمت داوطلبانه در این کشورها اهمیت به سزایی دارد. زیرا سازمانها و مؤسسات ارائه دهنده خدمات اجتماعی، بدون داوطلبان تربیت شده فقط قادر به انجام دادن حداقل برنام ههای خود هستند، ولی با کمک داوطلبان میتوانند برنامه های خود را از نظر کمی وکیفی گسترش دهند و به عده بیشتری از مردم خدمت کنند. از طرفی انجام خدمات داوطلبانه برای خود داوطلبان نیز بسیار مفید است، زیرا سبب تقویت حس نوع دوستی درآنان میگردد.
در حال حاضر نهضت صلیب سرخ و هلال احمر حدود ۱۰۵ میلیون نفر عضو داوطلب در سراسر جهان دارد. در واقع یکی از وظایف جمعیت هلال احمر، اداره امور داوطلبان و توسعه مشارکت آنان در تصمیمگیریهای ها و فعالیتهای مربوط به آنان و تربیت و آموزش آنان به منظور آماده ساختن آن ها در انجام خدمات امدادی و عام المنفعه میباشد(جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، ۱۳۹۲).
۱-۴- اهداف تحقیق
۱-۴-۱- هدف کلی
هدف کلی از این تحقیق به دست آوردن الگوی های مناسب جهت مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد بود.
۱-۴-۲- اهداف جزئی
بررسی میزان تاثیر عوامل سیاسی مؤثر بر الگوی مشارکت مردم در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد
بررسی میزان تاثیر عوامل اقتصادی مؤثر بر الگوی مشارکت مردم در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد
بررسی میزان تاثیر عوامل اجتماعی مؤثر بر الگوی مشارکت مردم در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد
بررسی میزان تاثیر عوامل فرهنگی مؤثر بر الگوی مشارکت مردم در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد
ارائه راهکارهای افزایش مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد
۱-۵-کاربرد تحقیق
کاربرد این تحقیق برای ادارات و سازمانهای تابعه جمعیت هلال احمر میباشد تا با بهره گرفتن از الگوهای مشارکتی و پیشنهاد الگوی مناسب بتوانند جلب مشارکت مردمی بیشتری را در کلیه فعالیتهای عام المنفعه داشته باشند.
۱-۶- سوال تحقیق
آیا عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر مشارکت مردم در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد مؤثر میباشند؟
۱-۷- فرضیه های تحقیق
۱-۷-۱- فرضیه اصلی
عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر مشارکت مردم در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد مؤثر میباشد.
۱-۷-۲- فرضیات فرعی
عوامل سیاسی بر مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد تاثیر دارد.
عوامل اقتصادی بر مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد تاثیر دارد.
عوامل فرهنگی بر مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد تاثیر دارد
عوامل اجتماعی بر مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد تاثیر دارد.
بین میانگین عوامل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، تفاوت معناداری وجود دارد.
۱-۸- قلمرو تحقیق
۱-۸-۱- قلمرو موضوعی
در این پژوهش به دست آوردن الگوی مناسب جهت افزایش مشارکتهای مردمی در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد به عنوان موضوع اصلی در نظز گزفته شد و با توجه به آن، متغیر وابسته میزان مشارکت مردمی بود. عوامل مؤثر بر افزایش مشارکتهای مردمی شامل : عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بود که به عنوان متغیرهای مستقل مورد بررسی قرار گرفت.
۱-۸-۲- قلمرو مکانی
از نظر مکانی این پژوهش در کلیه سازمانهای داوطلبان جمعیت هلال احمر شهرستان مهر و لامرد انجام گرفت و اعضایی که به صورت داوطلبانه برای مشارکت در فعالیتهای عام المنفعه جمعیت هلال احمر به عضویت این سازمان درآمده بودند مورد بررسی قرار گرفتند.
۱-۸-۳- قلمرو زمانی
از نظر زمانی مطالعات از پاییز ۱۳۹۲ آغاز گردید. جمع آوری مطالب و اطلاعات در زمستان ۱۳۹۲ و بررسی های جامعه آماری، تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه در بهار و تابستان ۱۳۹۳ انجام پذیرفت.
۱-۹- تعریف مفاهیم و واژه های تحقیق
۱-۹-۱- تعاریف نظری
مشارکت مردمی:
مشارکت در معنی سنتی عبارت است از پیوند دو سویه، سازنده و سودمند میان دو تن یا بیشتر از دو تن.
مشارکت یک درگیری ذهنی و عاطفی اشخاص در موقعیت های گروهی است که آنان را بر میانگیزد تا برای دستیابی به هدف های گروهی، یکدیگر را یاری دهند و مسئولیت پذیر شوند(ملت، ۱۳۹۲).
درگیر شدن بسیار نزدیک مردم در فراگردهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مؤثر بر زندگی انان(طوسی، ۱۳۷۸). همچنین طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت (٢٠٠٢) مشارکت جامعه فرایندی است که به وسیله ان مردم به صورت فعال و واقعی در تعیین مسائل و مشکلاتشان، تصمیمگیریهای در رابطه با عوامل تاثیرگذار بر روی زندگی شان، تدوین و اجرای سیاست ها، طراحی، توسعه و اجرای خدمات و تلاش برای رسیدن به تغییرات درگیر میشوند.
داوطلبان:
داوطلبانی که در قالب گروههای داوطلبی (مهارت، حمایت، هدایت و مشارکت) در شرایط عادی به صورت کمکهای مالی و یا وقوع حوادث و سوانح با جمعیت همکاری می نمایند و بر اساس سرانه های تعریف شده در طول سال، خدمات شایانی به جمعیت ارائه م یدهند (رمضانی نژاد و علا الدین، ۱۳۸۷).
عوامل اجتماعی:
برابری مردمان و برخورداری از حقوق شهروندی(ثبوتی، ۱۳۸۸).
عوامل سیاسی:
این عوامل به تناسب جوامع مختلف وجود دارند و ارتباط با ساختارهایی دارد که توزیع قدرت در جامعه را تشکیل میدهند. به عبارت دیگر، ساختار سیاسی جامعه میتواند زمینه مشارکت یا عدم مشارکت مردم را در امر محرومیت زدایی فراهم کند(پورطهماسبی، ۱۳۸۸).
توزیع قدرت در بین مردم وسهیم کردن آنان در اختیارات و تصمیمگیریهایها(ثبوتی، ۱۳۸۸).
عوامل اقتصادی:
از دیگر موانع مشارکت و محرومیت زدایی می توان به ضعف بنیه مالی مردم اشاره کرد. وقتی اکثریت افراد جامعه به دنبال تامین نیازهای مادی و امرار معاس خود باشند، دیگر فرصتی برای مشارکت و محرومیت زدایی نخواهد بود(پورطهماسبی، ۱۳۸۸).
ایجاد فرصتهای برابر برای پیشرفت همه مردم به خصوص گروههای پایین جامعه(ثبوتی، ۱۳۸۸).
عوامل فرهنگی :
بسیاری از باورهای فرهنگی مانند تقدیر گرایی و مشیت گرایی و قبول فاصله زیاد، میتواند انگیزه های مشارکت را تضعیف کند(پورطهماسبی، ۱۳۸۸).