بررسی رفتارتودهای با بهره گرفتن از نمونه ای از ۶۰ صندوق سرمایه گذاری مشترک آلمان با بهره گرفتن از معیار اندازهگیری رفتار گروهی که توسط لاکونیشوک و همکاران طراحی شده است و اصطلاحاً معیار ال اس وی نامیده میشود آن ها نشان دادند تمایل به رفتار توده وار خرید در دوره رونق بازار و تمایل به رفتار توده وار فروش در هنگام رکود بازار افزایش مییابد؛ بنابرین بنظر میرسد پدیده رفتار توده وار به وضعیت رونق و رکود بازار نیز وابسته باشد .
۲۰۰۷مانگانارو و مارتینزبررسی ۱۲۴ صندوق سرمایه گذاری مشترک کشور سوئد با بهره گرفتن از معیار لاکونیشوک و همکاران (۱۹۹۲)آن ها برای نمونه خود رفتارتوده وار قوی مشاهده نمودند. مشاهده کردند که میزان رفتارتوده وار بیشتر از بازارهای توسعه یافته میباشد. همچنین به این نتیجه رسیدند که صندوقهای سرمایه گذاری مشترک سوئد در هنگام خرید نسبت به فروش سهم رفتارتودهای بیشتری بروز می دهند. همچنین یافتند که صندوقهای سرمایه گذاری مشترک کوچکتر نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری بزرگتر تمایل بیشتری به رفتارتوده وار دارند
جدول( ۳-۲ ) خلاصه تحقیقات داخلی
سال
نام پژوهش
عنوان پژوهش
نتیجه پژوهش
۱۳۸۵
سارا شهریاری
بررسی رفتار تودهوار سرمایه گذاران را با بهره گرفتن از انحرافات بازده سهام از بازده کل بازار در بورس اوراق بهادار تهران
یافته های این تحقیق حاکی از آن است که رفتار تودهوار در دوران رونق بازار در بورس اوراق بهادار تهران وجود ندارد، ولی شواهدی از تودهواری در زمان رکود بازار با بهره گرفتن از داده های روزانه یافت شد. نکته دیگر آنکه این تحقیق با بهره گرفتن از داده های هفتگی و ماهانه به شواهدی از تودهواری دست نیافته، که این مسئله میتواند تاکیدی بر کوتاه مدت بودن پدیده تودهواری در بورس اوراق بهادار تهران باشد.
۱۳۹۰
المیرا فهامی
بررسی رفتار تودهوار مدیران ۲۱ صندوق های سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران
نتایج این تحقیق وجود رابطه معکوس بین ارزش معاملات بازار و رفتار تودهوار مدیران صندوق های سرمایه گذاری و رابطه مستقیم بین بازده بازار و رفتار تودهوار مدیران صندوق های سرمایه گذاری را نشان میدهد.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
۱-۳ مقدمه
از آنجایی که پایه هر تحقیق “روش تحقیق” است و هر پژوهش علمی برای تأیید نتایج نیازمند روش علمی و مشخص شده میباشد، در این فصل ابتدا به معرفی مدل وارائه چارچوب و بررسی این سوال اصلی تحقیق می پردازیم، سپس انتخاب داده ها، منابع آماری و دوره مورد بررسی، صندوقهای منتخب و روش برآورد مدل و آزمون های مورد نیاز معرفی خواهد شد.
۲-۳ قلمرو تحقیق
۱-۲-۳ قلمرو مکانی تحقیق
قلمرو مکانی تحقیق ، کلیه صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سازمان بورس اوراق بهادار تهران که در سهام صندوق های بورسی سرمایه گذاری نموده اند وحداقل ۲ ماه از فعالیت آن ها سپری شده باشد که تعداد آن ها ۵۲ صندوق میباشد.
۲-۲-۳ قلمرو موضوعی
در این تحقیق رفتار توده وار در بورس اوراق بهادار تهران را در شرایط مختلف بازار (صعودی یا نزولی) و بر روی سهام با ویژگی های مختلف (از نظر اندازه و میزان رشدی یا ارزشی بودن) مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۲- ۳ قلمرو زمانی تحقیق
با توجه به عمر محدود صندوق های سرمایه گذاری مشترک در ایران ، قلمرو زمانی از ابتدای سال۱۳۸۹ تا انتهای سال ۱۳۹۲ (دوره ۴ ساله)مورد بررسی قرار میگیرد.
۴-۳ جامعه آماری
به دلیل تعداد کم صندوق های سرمایه گذاری مشترک ، کل جامعه مورد بررسی قرار میگیرد ونمونه گیری نداریم. با توجه به بررسی کل جامعه آماری در محدوده زمانی معین می توان نتایج به دست آمده را به دوره های آتی تخمین زد.
۵-۳ گردآوری داده های تحقیق و محاسبه متغیرها
مرحله گردآوری اطلاعات، فرآیندی است که طی آن محقق یافته های میدانی و کتابخانه ای را جمع آوری و به روش استقرایی، به طبقه بندی و سپس تجزیه و تحلیل آن ها می پردازد، و فرضیه تدوین شده خود را مورد ارزیابی قرار میدهد. در نهایت حکم صادر می کند و پاسخ مسئله خود را به اتکای آن ها مییابد. به عبارت دیگر محقق به اتکای اطلاعات گردآوری شده، واقعیت و حقیقت را آنطور که هست کشف می نماید. بنابرین، اعتبار اطلاعات اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا اطلاعات غیرمعتبر، مانع از کشف حقیقت و واقعیت میگردد و مسئله مورد نظر محقق به درستی معلوم نمیگردد (حافظ نیا، ۱۳۷۷).
برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیقات کاربردی روشهای متفاوتی وجود دارد. برخی از این روشها در تحقیقات مالی کاربرد بیشتری داشته و بیشتر مورد استفاده محققین پژوهشهای مالی قرار میگیرد. به هر ترتیب روش جمع آوری در پژوهشهای علمی باید بهگونه ای انتخاب شود که از طریق آن بتوان اطلاعات واقعی و دقیقی را که در زمینه موضوع تحقیق دارای اهمیت میباشند، جمع آوری نمود. اطلاعات و داده های مورد نیاز این تحقیق عمدتاًً از منابع و روشهای ذکر شده در ذیل جمع آوری شده است:
الف) کتابخانه
برای دستیابی به روشهای صحیح و علمی تحقیق و آشنایی با فرایند تحقیق علمی و جمع آوری اطلاعات مرتبط با فصل دوم و تهیه بخش مروری بر ادبیات و سوابق موضوع و همچنین آشنایی بیشتر محقق با جزییات موضوع از اسناد و مدارک کتابخانه ای استفاده شده است.
ب) استفاده از نرمافزار و سایت ها
داده ها از سایت رسمی سازمان بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شده اند. سپس، با بهره گرفتن از نرمافزار صفحه گسترده محاسباتی و آماری مورد استفاده در رشته مالی، (Excel) به پردازش داده ها پرداخته شد و متغیرها محاسبه گردیدند. پس از آن، برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات حاصله و دستیابی به نتیجهای قابل اتکاء با استفاده ازنرم افزار ۲۱ spss ، به نتیجه گیری پرداخته شد.
اطلاعات خرید و فروش صندوق های سرمایه گذاری مشترک از سازمان بورس و اوراق بهادار اخذ گردید . به دلیل حجم بسیار بالای معاملات یک قاعده فیلترینگ برای اطلاعات خرید و فروش صندوق های سرمایه گذاری مشترک در نظر گرفته شد که عبارت است از:
۶-۳ قاعده فیلترینگ
در ابتدا فایل معاملات کلیه صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بورس اوراق بهادار تهیه گردید. صندوق هایی که نماد آن ها بیش از ۵۰ روز کاری بسته بود از لیست معاملات صندوق های سرمایه گذاری مشترک حذف شدند.
۷-۳ محاسبه متغیرهای تحقیق